Chanel No 5

Коко Шанел не е първата дизайнерка, която да почне производството на парфюми в дизайнерската си къща, но е първата, която да свърже парфюмите с модата като жизнен аксесоар за външния вид.
И така нейният парфюм – Chanel no.5 – става известен почти колкото нейната лъскава, елегантна колекция като част от изкуството и модата.
Коко веднъж бе казала “Жена трябва да ухае като жена, а не на роза”. Тя казва на своя парфюмерист, че иска аромат, който да отразява нейата индивидуалност – нещо “абстрактно и уникално”. Тя не обичала шикозните флакони по това време и затова избрала за Chanel No. 5 стандартна правоъгълна, безцветна бутилка – в пълен контраст с уникалния аромат! Дори по надписа няма никакви завъртулки и цветчета.
Дизайнът на този парфюм – лъскав и опростен – напълено рефлектира на чувството за мода на Коко. Цената на самия парфюм, скъпите и редки съставки са индикатор за вкуса й за качество и стил. Коко настоява на своя парфюмерист да се използват единствено най-добрите материали познати на света на парфюмерството през 1921 и така той го напълва със скипия по това време жасмин.
Бутилката някак си придава усещане за мъжественост и луксознот – можеби понеже правоъгълните флакони се използват по-често при мъжките парфюмите, отколкото при дасмките, при които са присъщи кръглите, нашарени бутилчици.
През годините флаконът притърпява няколко промени: първоначално през 1921 е представена с правоъгълна форма и заоблени ъгли, която е и сегашната. Външната опаковка е създадена да символизира на горно палто (шинел), което пасва идеално и пази деликатните материали отвътре.
Популярната бутилка заема място в колекцията на Музея на Модерните Изкуства в Ню Йорк.
Въпреки смъртта на Коко Шанел, легендата за нея ще продължи да живее чрез дизайните си в модата, парфюмите и всичко друго, до което се е докоснала.
Купи Chanel No. 5 от нашия онлайн магазин.