Парфюмна къща, основана от Жан Франсоа Хубигант през 1775. Както Guerlain, Houbigant се покровителствал от кралските особи, но за разлика от Guerlain не оцелял в модернаната ера без да се опетни нейната репутация.
Houbigant Fougere Royale (1882) е първият парфюм, в който се е използвал синтетичния кумарин, и така за кратко той е наречен първия модерен парфюм (въпреки, че някои отдават тази чест на Guerlain Jicky). Представен през 1912 Quelques Fleurs е „първият модерен флорален (растителен) парфюм“ (Scents of Time, стр. 95). И двата аромата са спрени през 50те и пуснати наново в продажба през 1980. Fougere Royale е вече спрян от производство. Quelques Fleurs, заедно с неговия двойник Quelques Fleurs Royale, е можеби единственото останало от престижната парфюмерийна линия на Houbigant (други качествени парфюми на марката са Houbigant Apercu, лансиран през 1925, и Duc de Vervins).
Други исторически аромати на Houbigant, които са обявени за престижни парфюми, са Chantilly (1941) и Raffinee (1982).
Фирмата или по-точно каквото беше останало от нея обяви банкрут през 1993, а по-късно е закупена (заедно с Dana) от Renaissance Cosmetics. По-късно е презакупена от New Dana Perfumes, а тя преименувана от Dana Classic Fragrances.