Bvlgair Aqua

Bvgari Aqua Pour Homme и Aqva Pour Homme Marine, създадени от парфюмериста Жак Шевалие, са класифицирани като водни аромати – „проектирани да пробудят вродената свежест и жизненост на океана“. Всички ние срещаме парфюми или нотки, които имат претенцията, че улавят мириса на облаците, слънцето, снега, планинския въздух, пустини и плажове. Признавам си, че такъв вид аромати ми допадат и при самото им помирисване изпадам в екстаз. Да кажем някой парфюмер представи парфюм на име „Snow“ (или по-точно La Neige) с нотки на кедърово масло, тамян, бор, „студен влажен акорд“ и аз ще си представя снежна картина в главата си (уютна хижа с леко крив комин, от който излиза гъст черен пушек с аромат на лавандула и елха, в някоя заснежена планина).

Bvlgari Aqva Pour Homme (2005)Представете си сега парфюм толкова сжев, толкова лек, сякаш идва от дълбините на окBvlgari Aqua Pour Hommeеанската бездна. Да, предполагам се сетихте, че говоря за Bvlgari Aqva (може да бъде срещнато и Bvlgari Aqua). „Моето вдъхновение за Aqva Pour Homme дойде от дълбоките води“ споредели Шевалие. За да пресъздаде мириса на океана, той използва нотки на мандарина, петитгрейн, сантолина, посидония, минерален кехлибар и градински чай. Имам приятел, който много обича всички озонични, морски и свежи аромати, затова миналото лято, когато ми попаднаха два тестера на Bvlgari Aqva Pour Homme, дадох единия на него, а другия запазих за мен. Помолих го да ми каже дали му допада подаръка. След няколко дена ми звънна и ми благодаря за страхотния парфюм. Веднага след разговора изпробвах моя тестер и малко ми се досвиди, че му го дадох – наистина беше супер!
Парфюм за мъже Aqva Pour Homme притежава воден характер, но не ухае на океанска вода. Когато се напръскам с този аромат, отново моето въображение ме отвежда на брега, където се усещат влагата, свежестта и спокойствието, а във водата си играят миди, вордорасли и рапани. В началото бързо се развиват ноткита на сантолина и посидония, а в края на развитието на аромата просъства слаба следа от варовит кехлибар. Aqva Pour Homme е по-скоро твърд парфюм, който се задържа на моята кожа за дълго време.

BvlBvlgari Aqua Marinegari Aqva Pour Homme Marine (2008)
Мъжки парфюм Aqva Pour Homme Marine съдържа нотки на нероли, грейпфурт, посидония, беловина, розмарин и бял кедър. Прочетох статия в Cosmetics International за парфюма заради която се намръщих „Ще пасне идеално на млади мъже и жени, особено в Азия“ (11/2/07). Всички знам, че младите мъже и жени обичат „свежи“, „изчистени“ и опростени аромати. Чел съм статии за продажбата на парфюми в Азия, която гласи, че азиатците не обичат силни аромати, а такива, които едва се усещат.
Aqva Pour Homme Marine започва със силна, рязка грепфуртова нотка, която се изпарява за секунди. Следва слаба посидониев акорд. Морският акорд се обединява със сладък, безличен ментов акорд, който съдържа намек на кедър. Aqva Pour Homme Marine не може да бъде сравнен с „оригиналната“ версия Aqva Pour Homme. При едно единствено напръскване с този парфюм мога да си представя свеж планински въздух, буйна морска вода и незнайно защо пране.
Нито един от двата парфюма са разтърсващи (или пък да кажа яхващи вълните), но първоначалният Aqva Pour Homme притежава повече дух и характер. Marine версията е много водниста: трае доста малко в сравнение с оригинала, който трае с часове. „Реших Aqva Pour Homme Marine да бъде в същия флакон, но с цвят на прозрачна кристална вода“ сподели Шевалие.
Докато през 2007 любимият ми парфюм беше Kenzo Tokyo, този път Aqva Pour Homme Marine зае челното място през 2008.
Bvlgari Aqva Pour Homme и Aqva Pour Homme Marine идват във флакони от 30,50 и 100 мл. Може да бъде закупен от нашия онлайн магазин за парфюми на цена от 34 лв за 100 мл.