първия парфюм

Първият парфюм е бил произведен още преди хиляди години – думата “парфюм” идва от латинската “per fumare” (превежда се буквално “чрез дим”. Една от първите употреби идва от горенето на тамян и ароматни билки в религиозните храмове. Египтяните са създали първите съдове и парфюмните бутилки, които реално са едни от първите творения на стъклокерамиката.

В Древния свят
От 7000 до 4000 година пр. хр. масла от маслина и сусам са комбинирани с ароматни растения за да се създаде първоначалните неолитни кремове. През 3000 пр. хр. когато се учили египтяните да пишат и да правят тухли, вече са внасяли големи количества смирна. Първите продукти за продан са били подправки, смола и ароматни растения, използвани най-често за религиозни цели.

В Средновековния свят
Разпростирането на исляма помогнало за увеличаването на значимостта и знанието за парфюмите. За самия Мохамед е казано, че обичал над всичко друго децата, жените и парфюмите. Неговият любим аромат е бил можеби къна, но розата е символа се изявява като символ на ислямската култура.

В модерните времена
През 19 век възникват две важни промени в западния свят при парфюмите. Франция става лидер в парфюмерийното изкуство и първа използва ароматите като терапия.

Вмомента има над 30,000 дизайнерски парфюми на пазара и вече не се използват за лечебните им свойства. Парфюмната индустрия претърпява няколко промени откъм техника, материали и стил. Всичките от които създават познатата на нас ароматна индустрия, която въплъщава креативитет, мистика и романс като реклама с цел увеличаване на продажбите си.