Избор на парфюм

Когато си купувате или избират аромат, моментално ще бъдете залят от много избори, които са все подходящи за теб. Понякога носът може да бъде объркан от големите количества миризми, които сте помирисали и всичко свършва с купуването на парфюм, който мириши на стар, мърсен сак. В поредната тема от моя блог ще ви дам няколко съвета и тънкости за избирането на подходящия аромат, така че всичко да приключи с парфюм, който вие наистина искате.
Преди да отидете в магазината просто отделете няколко минути за да помислите какво искате – дали ще е по-свеж аромат, по-сладникав аромат, дали ще е вечер или денем и т.н. Добре е да се помисли дали го купувате,защото искате да си купите скъп марков парфюм, или някой ти е казал да си купиш, защото пък това било много на мода.
Когато стигнете до щанда с парфюмите, първичния инстинкт е да се напръскаш с тестерите на всяка свободна част от тялото. Да, това е супер, но скоро ще останеш без свободно място по кожата (Е, разбира се, винаги можеш да почнеш да събличаш дрехи, но пак не е добра идея, защото ще останеш гол.). Освен че ще свърши свободното място, а и носът ще се бърка от многото аромати. Дали ще можеш да запомниш какво къде си пръскал? (Дали беше Nina Ricci, или Bvlgari?)
Добре, ето какво ще направим: попитай някого за попивателна хартия и химикал. Попивателната хартия е малка лентичка или квадратна картичка, често снабдявана от парфюмните къщи. Ти можеш да впръскаш ароматите на тези картички, вместо върху кожата. Също можеш да запишеш името на парфюма върху лентичката, която да занесете вкъщи и покажеш на някой друг. Разбира се, парфюмните картички няма да направят същото впечатление както кожата, но ще ти дадат идея как мирише парфюмът.
Когато помиришеш аромата, не го отвърляй от първото помирисване. Дай му няколко минути време и пак се върни при него. Ароматът се сформира от утаяването на нотките. Затова никога не помирвайте парфюми от бутилките.
След 3 или повече парфюма, твоят нос вече се е изморил и ще ти е трудно да помиршеш истинския мирис, на който и да е друг аромат. За да си преустановиш сетивата, можеш да се разходиш на свеж въздух, да изядеш ментов бонбон или просто да си пъхнеш носа в пазвата си и да поемеш дълбоко въздух.
След като си избрал 2 или 3 аромата, които са ти допаднали, после ги напръскай върху кожата за да добиеш реално впечатление. Добре е да имаш часовник със себе си за да видиш как е тяхната трайност. След това можеш да отидеш на шопинг за чанти или пък някоя хубава дрешка, или просто да се отбиете в някое кафене.
Избирането на конкретен парфюм може да стане леко обезсърчаващо. Лесно е да си купиш парфюма, който си имал предния път, но е къде-къде по-трудно да се избере нещо различно. Дори да си пробвал всичко миналия път, вече ще има много нови парфюми.
Ако обичаш светли аромати(Polo Sport, Tommy, Platinum Egoiste и т.н.), кажи на парфюмния консултант и той ще ти препоръча сходни аромати (Eternity, Cool Water, Chemistry).
Друг начин да избереш подходящия парфюм, ако не си сигурен, е да опиташ по един от всички известни марки (Bvlgari, Giorgio Armani, Calvin Klein, Davidoff, Diesel за мъжете и Nina Ricci, Bvlgari, Versace, Max Mara, Lacoste за жените). Можеш също да ги сортираш по нотки: розови нотки, плодови нотки, дървесни нотки, водни нотки и ориенталски нотки. Отново консултантът в магазина за парфюми ще може да ти помогне.
Ако пък парфюма е за някого, който не виждаш толкова често, не е нужно да си толкова прецизен в избора си.
Идваме към съществената част: Каква опаковка?
Повечето парфюми идват в сходни размери и ето някой от стандартните:
Миниатюрни: Миниатюрните бутилки са много малки и са идеални за колекционери на бутилки или просто за хора, които иска да изпробват дадения мъжки или дамски парфюм. Нормално бутилката е приютила в себе си 7мл парфюмна течност (0.25Fl.Oz)
Пробни: Пробните бутилки са от полза за опитването на аромата или за пътувания. Нормално тя е от 25 (0.85Fl.Oz) до 40мл (1.3Fl.Oz).
Стандартни: Нормално те идват в два размера, 50мл и 100мл (1.7Fl.Oz и 3.4Fl.Oz) или 75мл и 125мл (2.5Fl.Oz and 4.2 Fl.Oz). Разбира се има и парфюмите, които са в нестандартни опаковки както 90мл за Gucci by Gucci, 80мл за Nina Ricci Nina и другите парфюмите от линията Nina. Наистина излиза много по-евтино да си купиш голямата опаковка, но решението зависи от това колко често ще го ползваш и дали парфюмът ще ти омръзне.
Един от последните, но не маловажен съвет: Провери за възможността за възвръщаемост на парите, дали можеш да го върнеш, ако не ти хареса? Дали трябва да запазиш касовата бележка или опаковка? Ако си наистина несигурен дали искаш да купиш парфюма, просто си иди вкъщи и пробвай друг ден. Дай боже се курдисаш…
Ако ще купуваш парфюма за себе си, виж дали има възможно за зареждане на аромати. Примерно: Paco Rabanne 1 Million за мъже 100ml EDT идва в скъпа, изящна бутилка с цвета и формата на златно килче, но презапълването й струва 2/3 от цената на самия парфюм.
Ако някой те е попитал да му вземеш парфюм от твоя град, тогава запиши пълното наименование на парфюма (от кутийката,ако е възможно), защото би станало много неудобно да отидеш в магазин и да кажеш:
“-Здрасти, може ли голяма опаковка от Calvin Klein, моля?”, и да получиш отговора:
“Calvin Klein? Да, имаме Eternity за мъже и жени, Escape за мъже и жени, Obsession за мъже и жени, Contradiction за мъже и жени, Calvin за мъже, Truth за мъже и жени, Crave за жени, cK One и cK Be. Кой искате?”, и да седите и да се пулите…
Като за последно, посигури се, че си купуваш парфюм от ауторизиран обект, за да си сигурен, че не си купуваш евтино, контрабандно менте или остаряла стока.
Късмет и приятно пазарене!