видове парфюмиВсеки парфюм и аромат са различни, но повечето от тях имат белези, по които да ги групираме в семейства.
Ако един аромат има по-свежи нотки, плюс слаб мирис на дървесина и цитрус, бихме могли да кажем, че е Свеж, но с цитрусови и дървесни оттенъце. По принцип доминиращата част е сърцета на аромата.
Мъжките парфюми могат да бъдат разпределени в няколко различни семейства. Обикновено има четири главни групи – цитрусови, шипрови, fougere и ориенталски, които пък могат да бъдат разделени на подгрупи.
При дамските аромати е добавена още една категоерия – флоралните (цветни), и не присъства чак толкова много стила Fougere, типичен за мъжката парфюмерия.
Когато е лансиран нов парфюм отдел “Маркетинг” често твърди, че парфюмът е толкова уникален, така че не пасва в нито едно от семействата и образува ново подразделение – нещо като слънчево-дървесна-футурисчно-воден, въпреки че новият парфюм е просто един стар fougere.
Основни семейства според мириса:

Fougère аромати (произнася се фужер)
Фужерният аромат е един от най-популярните мъжки семейства. Често съдържат лавандула и дъбов мъх.
Терминът ‘Fougere’ е френска и е предзначена за ‘fern’ – папрат, но всъщност не мирише на него. Името идва от вече спрян парфюм от Houbigant на име Fougere Royale (Кралска папрат), който е бил и първият.
Примери:
Мъжки парфюми: Polo Sport от Ralph Lauren, Platinum Egoiste от Chanel, Cool Water от Davidoff, Jazz от YSL, Paco Rabanne pour homme

Растителни аромати (цветни)
Повечето дамски аромати са растителни. Някои са букет от различни цветя, всяко от които допълва останалите. Някои парфюмеристи използват едно единствено цвете и го комбинират с други нотки и акорди. Други пък просто създават аромати, които включват нищо друго освен цвете 0 те се наричат единично-ноткови аромати.
Докато в миналото цветните парфюми са се смятали за твърде мъжествени, сега, особено на запад се смятат за членове на дамската категория.
Примери:
Мъжки парфюми: Agua Lavanda от Puig, Insensé от Givenchy
Дамски парфюми: Chanel No 19, Anaïs Anaïs от Cacharel, L’Air du Temps от Nina Ricci, Charlie от Revlon

Ориенталски аромати
Ориенталските аромати могат да бъдат както дамски, така и мъжки. Често са много топли, сладки и ароматни и съдържат съставки като ванилия и тонка. Сандалово дърво също се среща често.
Примери:
Мъжки парфюми: Calvin Klein Obsession за мъже, Joop! Homme by Joop!, Jean Paul Gaultier Le Male, Hermes Equipage, Chanel Egoiste
Дамски парфюми: Jean Paul Gaultier Classique, Angel от Thierry Mugler, Opium от Yves Saint Laurent

Кипрови аромати (Chypre – произнася се шийпер)
Кипровият аромат съдържа дървесни, мъхови и растителни (цветни) нотки. Често съдържа дъбов мъх, сандалово дърво, пачули, бегамот и ветивер. Тази група произлиза от лансирания през 1917 парфюм от Coty, Chypre. Френската дума “Chypre” превеждаме на български Кипър, откъдето идват и повечето нотки за създаването на този вид аромат.
Примери:
Мъжки парфюми: Givenchy Gentleman, Fendi Uomo, Guerlain Vetiver, Aramis, Van Cleef и Arpels, Quorum от Puig, Antaeus от Chanel, Carolina Herrera 212 Men
Дамски парфюми: Chanel Cuir de Russe,Guerlain Mitsouko , Chypre de Coty

Морски (водни) аромати
Семейството на морските аромати е сравнително ново и към него се причисляват парфюми, които пораждат чувства за бриз или морска вода. Съставка наречена чалоне (или химично метилобензенов диоксид), придава този морски мирис.
Примери:
Мъжки парфюми: Kenzo Pour Homme, L’Eau D’Issey pour Homme от Issey Miyake, Aramis New West for Him
Дамски парфюми: Calvin Klein Escape, Inis от Fragrances of Ireland, Aquawoman от Rochas

Цитрусови аромати
Първият парфюм е принадлежал на цитрусовото семейство, но не се заблуждавайте – те не са остарели, популярни са в днешно време. Ободрителни и освежаващи!
Примери:
Мъжки парфюми: Dior Eau Sauvage by, Cerruti 1881, D&G Masculine от Dolce & Gabbana, Happy от Clinique.
Дамски парфюми: Chanel Cristalle by, Green Tea от Elizabeth Arden, Christian Dior Diorella

Защо в нашия онлайн магазин не е написано кой парфюм към кое семейство принадлежи?
Първо, защото ароматните семейства са напълно субективни. Някои хора могат да кажат, че този парфюм е кипров, друг да каже, че е Fougere (фужерен). Ние смятаме, че това е твърде объркващо!
Второ, в този сайт има над 200 парфюма само в магазина ни за парфюми, а се пишат ревюта за още много. Просто няма как сами да пробваме толкова аромата, пък и пак всеки има различно становище.

Майкъл Едуардс: Парфюмния консултант
През 80-те европееца Майкъл Едуардс създава напълно нов начин за описването на един парфюм. Събирайки опит като директор на Halston, той публукува наръчник, който вече се използва за класифицирането на новите аромати. Неговият “съветник” започва като еталон в парфюмериите, а по-късно става най-изчерпаният парфюмен учебник.
Майкъл Едуардс разделя ароматите в 11 части от кръг с последна категория fougère (фужер), която се намира в центъра на кръга.
Семействата около колелото са: растителни (Floral), меко-растителни (Soft Floral), растително-ориенталски (Floral Oriental), ориенталски (Oriental), меко-ориенталски (Soft Oriental), дървестно-ориенталски (Woody Oriental), мъхаво-дървесни (Mossy Woods), сухо-дървесни (Dry Woods), цутрусови (Citrus), зеленикави (Green), водни (Water)
и в центъра фужерни (Fougere).
Ето едно негово колело:
Парфюмно колело – Fragrance Wheel